Vem Har Sveriges Högsta IQ?
Ni vet filmen Good Will Hunting, när professor Gerald Lambeau säger till Will, ”[…] it’s only about a handful of people in the world who can tell the difference between you and me—but I’m one of them.”?
Under åren har jag stött på ett otal frågeställningar och spekulationer kring vem som har Sveriges högsta IQ. Det är minst sagt svårbedömt vem som rättmätigt kan bära titeln. Vissa har tillägnats detta, eller motsvarande, epitet av media – medan andra har gjort anspråk på titlar.
Några exempel när anspråk gjorts i populärmedia, som kanske känns igen är:
- Jola Sigmond (Gyula Zsigmond), som konstruerade IQ-pussel åt Expressen en period och gjorde anspråk på 192 i IQ, men som i själva verket presterat cirka 157 i IQ givet vedertagen skala (Weschlerskalan).
- Andreas Hurtig, som i media omnämns ha 178 i IQ, med kognitiva förmågor och en mängd prestationer (poker, minne, inlärningsförmåga m.m.) som pekar på en IQ under 150.
- Ett antal ”flashbackare” och andra charlataner som gör anspråk på alltifrån 170 i IQ till oändligt hög IQ.
Inga av dessa är förstås troliga kandidater enbart utifrån gjorda utsagor eller ens verifierade uppgifter. Däremot är vissa av dem väldigt begåvade, medan somliga naturligt faller in vid motsatt ände av kurvan. Variation finns såklart även inom Mensa Sverige, liksom bland de som gör anspråk och ofrivilligt nämnda. Någonstans i den generella populationen finns den som har Sveriges högsta IQ.
(Många, oavsett var i kurvan de befinner sig, söker uppmärksamhet av skäl som så vackert beskrivs i Moriartys citat ur Doktor Glas.)
IQ är ett statistiskt mått
Med de metoder som används idag blir det dessvärre svårare att på ett alltigenom tillfredsställande sätt säkerställa den relativa riktigheten i avvikande värden ju större de är. Det skapar exempelvis problematik om testgruppen som utgör det statistiska underlaget är för liten, vilket tenderar att ge tämligen (om inte att betrakta som fullkomligt) teoretiska resultat efter extrapolering. Med viss försiktighet går att säga att IQ som begrepp, egentligen oavsett storhet, på sin höjd endast är en indikation på förmåga. Indikationen kan vara både värdefull för den som vet hur den ska nyttjas och tas på såväl för lite som för stort allvar med dåliga kunskaper.
Samtidigt finns ytterligare aspekter som försvårar utnämnandet av Sveriges högsta IQ. Exempelvis förekommer olika skalor vid IQ-angivelser. Jolas 192 i IQ på Cattellskalan (sd=24) motsvarar 161 i IQ på Stanford-Binet-skalan (sd=16) och 157 i IQ på Weschlerskalan (sd=15). I professionella sammanhang används vanligen den senare med standardavvikelse 15. Andreas Hurtig har vare sig fotografiskt minne eller på egen hand presterat på IQ-nivåer över 170 (sd=15).
Mot bakgrund av detta: Vem har då Sveriges högsta IQ?
Jag uppmanar er att jämföra – kan du prestera bästa resultatet på ett vanligt förekommande och, mer rättvist, kulturellt obetingat ”high-range-test” (HRT)? Då kanske det är du.
Till dess är mina säkraste kort för titeln (utan inbördes ordning):
- Andreas Gunnarsson, IQ 190+ (sd=15), en av sju medlemmar i Giga Society (2014), med urskiljningsnivån en på miljarden på ett i kretsarna vedertaget experimentellt HRT som inträdeskrav.
- Stefan Langemalm, IQ 180+ (sd=15), en doldis med exceptionell problemlösningsförmåga med ett antal rekord på HRT.
Hittills är det endast dessa två personer i Sverige som får mig att känna mig mer som professor Gerald Lambeau än Will Hunting när det kommer till vissa typer av tester.
Även om HRT bör betraktas som mer eller mindre experimentella, är de intressanta som mätverktyg för att se vem som klarar att lösa de där riktigt avancerade uppgifterna som statistiskt bara en handfull personer i landet klarar av.
Och visst. Det går att hävda att det säkert finns nån i Sverige som har högre IQ, men som aldrig skulle kunna tänka sig att skriva något så fånigt (eller utmanande, stimulerande och utvecklande beroende på inställning) som ett IQ-test. Den personen kanske finns. Men på samma sätt kan det finnas någon som är snabbare än Usain Bolt på 100 meter, men som inte springer.
Vem tror du lever upp till titeln ”Sveriges hösta IQ” och baserat på vilket test? Vad har du själv skrivit för resultat (sd=15)? Välkommen att kommentera.
Intressanta tankar men jag ställer mig mycket tveksam till att detta är den svenska IQ-eliten då det inte finns en enda kvinna i listan. Kvinnor har inte lägre IQ än män och statistiskt borde ca 50 % i din lista varit kvinnor. (Enligt Linda Silverman, Särskilt begåvade barn, finns det ingen skillnad i uppmätta intelligenser mellan flickor och pojkar. Pojkar uppmärksammas dock oftare då flickor döljer sin begåvning för att passa in.)
Men kanske är det de som är felmarginalen? De som inte skriver test och inte outar sin intelligens? Kanske finns det likväl en löpare som är snabbare än Boldt där ute?
Hej Jennie,
Därav uppmaningen i inlägget att skriva HRT.
Jag tror inte att kvinnor är mindre intelligenta än män. Däremot är kvinnor underrepresenterade i IQ-testsammanhang. Som i liknelsen med Bolt gäller det med andra ord att ”springa loppet” för att räknas.
En av mina personliga förebilder i IQ-sammanhang är Marilyn vos Savant, känd bland annat för att ha världens högst uppmätta IQ enligt ”Guinness Book of Records” (när kategorin ännu fanns). Hon är briljant av flera anledningar och har en egen kolumn i magasinet Parade.
Mest uppmärksammad är hon kanske för svaret på Monty Hall-problemet, som hon gav i magasinet för ett antal år sedan. Läs gärna mer om det här. Givetvis var hennes svar korrekt, medan många professionella matematiker hade fel. Marilyn har även kvalificerat sig till Mega Society, med en antagningsgräns som statistiskt är 20 000 gånger tuffare än Mensa.
När det kommer till vem som är bäst på IQ-test är det prestationen som räknas. Inte vem som känner vem, kön, hudfärg, ålder eller andra variabler.
Tack för din kommentar.
Vänligen,
Henom
Nej det finns inte en löpare som är snabbare än Usain Bolt ”därute”, det var en dålig liknelse bara! Däremot så finns det nog jätte smarta människor ute i samhället, en del av dem är nog så smarta att de inte ger sig in i akademier. 😉 En del av dessa driver säkert sina egna verksamheter och är nöjda så. Har haft förmånen att lära känna ett par och de vill absolut INTE ha uppmärksamhet, haft en fantastisk flickvän under många år med 3 examen och jobbade heltid samtidigt.
Ganska övertygad om att det också finns människor ”som bara ser det” men orkar inte titta vidare vad gäller detaljer och terminologi eftersom de inte är intresserade.
Hej Tomas,
Såklart att det kan finnas löpare som är snabbare än Usain Bolt. Alla har inte sprungit loppet än, med samma träning, coachning etc.
Eller tänker du dig att hans rekord står sig i all evig tid? Vi är såklart övertygade om att du resonerar längre än så. Det är jättefina rekord som troligtvis står sig länge, men mindre troligt för alltid. Kan finnas de som redan idag är snabbare, men precis som med IQ-rekord går det inte att säga om det inte mäts.
Härligt att du fått exponering mot vad som kan vara högintelligenta. Som du är inne på behöver det dock inte innebära att någon är högintelligent bara för att den är akademiker – eller vice versa.
Om du känner högbegåvade kan det vara så att de är intresserade av att utmana sig själva intellektuellt, kanske för att utforska sin kognitiva potential eller för stimulans. Tipsa dem om att då söka på icke-triviala tester som exempelvis HRT.
/IQ-bloggen
Om jag inte missminner mig så är spridningen större hos män än kvinnor. Därför återfinns de med högst IQ företrädelsevis bland män. Och på motsvarande sätt hittar du även de med lägst IQ i gruppen män. Även om genomsnittet skulle visa sig vara något högre för kvinnor (Är det verkligen så?) så gör den större spridningen likväl att det i topp och botten övervägande finns män.
Hej,
Stort tack för en riktigt grym blogg!
Ha en trevlig dag!
Med vänlig hälsning Tom
Hej Tom,
Tack för tips! Vore intressant att få en tydligare bild över IQ-Sverige.
Hälsningar,
Henom
Hej,
Tack för en riktigt bra blogg (efterlängtat!).
Ursprungligen listade jag bara riktigt normerade IQ-värden, som är publicerade i listor eller klart uttalande i riktiga medier på sweiq.iq-metod.se. Men jag har nu tagit bort det, eftersom jag inte vet om folk vill vara med.
Listan är dock öppen för alla svenska medborgare med IQ över 145, som vill dela sina resultat på sweiq.iq-metod.se
De publicerade värden jag kan hitta från IQ 170 är:
1. Andreas Gunnarsson 180
2. Andreas Hurtig 178
3. Henrik Hjort 176
4. Martin Lithner 170
4. Hans Sjöberg 170
4. C.D. 170
4. Tonny Sellén 170
4. Tom Plenningsköld 170
Dock är reliabiliteten på highrange tester långt från perfekt, så dessa resultat bör tas med en nypa salt.
Vänliga hälsningar
Hasse
Den nyligen bortgångne matematikern Lars Hörmander är mitt tips. Han var liksom den fiktive professor Gerald Lambeau i filmen (spelad av Stellan Skarsgård) innehavare av Fields-medaljen. Fast IQ mäts i.o.f. med IQ-test, svårt att säga.
”…på samma sätt kan det finnas någon som är
snabbare än Usain Bolt på 100 meter, men som inte springer.”
Här kommer en fundering från en person i fyrtiosjunde percentilen:
Om jag inte tar fel så kan man bara marginellt förbättra sin IQ med övning,vilket gör att en person som aldrig tidigare gjort ett IQ-test mycket väl kan nå en högre IQ-nivå än de du nämner i texten. Som hundrameterslöpare kan man däremot aldrig komma i närheten av sin fulla potential utan hård och specialiserad träning och det är knappast troligt att någon icke-specialist ”på samma sätt” hade
kunnat besegra Usain Bolt.
Hej Fredrik,
Först och främst: Tack för att även den fyrtiosjunde percentilen har hittat till vår blogg. 🙂 Välkommen!
Noterar potentiella motsägelser i ditt inlägg, så förtydliga och utveckla gärna om du upplever att du behöver: Om det enligt dig endast marginellt går att förbättra sin IQ med övning, menar du att det då är lättare för sådana personer att nå högre IQ-nivåer än rekordnivåerna?
/IQ-bloggen
Jag tror att Fredrik T menade att förutsättningen ”någon där ute” innebär att vi jämför sannolikheten för att det finns någon otränad men extremt löpbegåvad som skulle slå Bolt med sannolikheten för att det finns något otestat geni med underförstått frånvaro av iq-träning som skulle ta iq-förstaplatsen och att den första är mycket lägre. Svårt att säga vad som är mer eller mindre sannolikt av dessa, vilket i och för sig kanske var poängen med att göra jämförelsen kommer jag på nu när jag skriver.
Ursäkta sen på bollen. Men jag tror att det som menas är att det är fullt möjligt att personen med världens högsta IQ aldrig tagit ett IQ-test, eftersom de flesta inte gör det. Med IQ kan du ju utan att ha veta att det ens finns något som heter IQ-tester eller IQ i gammal ålder upptäcka det och få ett högt resultat. Den personen skulle teoretiskt sett gå att hitta om man fick alla på jorden att göra (kultur- och utbildnings-neutrala) IQ-tester och få dem att göra sitt bästa på detta.
100 meter sprint kräver däremot lång, målinriktad, professionell träning. Att det då finns en person som kan springa snabbare än världens (officiellt) snabbaste man är därför totalt osannolikt. Att däremot personen med den högsta ”talangen” eller ”potentialen” för att springa 100 meter är oupptäckt är nog väldigt troligt. Men eftersom den personen aldrig blev professionell friidrottare och fick ett stipendium till ett amerikanske college i tonåren eller vad som nu behövs för att uppnå sin fulla potential i det området så kan vi aldrig veta vem det är. Den personen går tvärtemot det okända geniet inte ens i teorin att hitta
Jag ser testresultat hela tiden och kan konstatera att topplistor, så som WGD, har på ett ungefär 10-15 IQ steg för höga resultat på otajmade High Range tester, ju högre upp desto tokigare blir det.
På lägre nivåer upp till ungefär 140-150, så ger otajmande tester ännu galnare resultat, där kan man se mätfel upp till 2 deviationer för höga resultat. Bäst verkar precisionen vara kring 150-165.
Man bör betänka att det är ytterst osannolikt att de få IQ 180-190 människor som finns, just skulle intressera sig för IQ testning som fritidshobby. Det är oproportionerligt många listade på denna nivå.
Lite sen här eftersom jag kom hit efter ett samtal i familjen om vem i Sverige som har högst IQ.
100 meter sägs vara en av de allra mest konkurrensutsatta sporterna; Alla har någon gång sprungit fort, och de som visar talang fångas upp och får chans till utveckling. Därav utgör i princip hela världen underlag för en ranking.
Men jag tror poängen från ovan inlägg var att det kräver träning att bli snabb (och förmidligen lite doping). Men för IQ – om jag förstått det rätt – ska det inte gå att träna sig till ett bättre resultat (?). Och troligt är det också betydligt färre som exponeras för ett IQ-test, och därefter kvalificerar sig för en normerad ranking.
//>> 10 sek/100 meter, <<180 IQ ?
Hej!
Vilket kul ämne. Vilka namn kom ni fram till i familjen? 🙂
IQ-bloggens redaktion resonerar snarare såhär gällande IQ: Hjärnan är plastisk och den förändras över tid. Det innebär förutsättningar för att använda sin förmåga till tänkande och analys på lite olika sätt med åldern och innebär att det absolut går att träna sig till högre IQ-resultat under livet.
Forskningen kring IQ och intelligens har, precis som rätt mycket vetenskap, förändrats över tid. Ett tag skrev Mensa Sverige ut på sin hemsida att det går att öka sin intelligens med max 10 %. På IQ-bloggens redaktion har vi alltid undrat ”vem gäller det?”, ”för evigt?” och ”givet vilka förutsättningar till utveckling?”.
Det är därför vi uppmanar människor att ständigt utforska sin egna kognitiva potential. Vi tror att med rätt motivation, rätt verktyg, i rätt sammanhang m.m. så är det i första hand individuellt hur din intelligens utvecklas. Din potential kan ingen annan förutbestämma, den går bara att upptäcka.
Gällande parallellen till Bolt: Många har sprungit 100 meter, men alla har inte tränat för att springa 100 meter professionellt. Bolt har inte alltid varit bäst i världen för sin åldersgrupp och kommer sannolikt inte vara det för all evig tid. Det har krävts mycket coachning, träning och annat för att bli den rekordhållare som han är.
Den som förstår det förstår att potential är något som görs bäst i att utforskas, inte förutbestämmas av bias, förutfattade meningar och dålig vetenskap.
/IQ-bloggen
Ok, många kloka tankar om IQ.
Men hur fungerar alla dessa namn under press?
T ex en general i fält under blodigt krig?
Eller hur man tar fram en viktig produkt under stark tidspress osv
Hej Ingvar,
Sorry för sent svar. Vi har nya spännande planer för IQ-bloggen, men besvarar nu kommentarer löpande med jämnare mellanrum igen.
Det är individuellt. Flera som har presterat högt, IQ >170 (sd=15), är läkare – med högt ställda krav på sig att vara välfungerande i tjänst och inte minst under stor press. Andra kommer från familjer med gedigen militärbakgrund, för att gå i samma fotspår. Somliga är lågfungerande, men gör i isolerade miljöer (utan tidspress) bra ifrån sig på tester. Vissa betraktas av andra som helt ”normala”.
Generellt går att säga att det finns de som applicerar sin förmåga även i stressade situationer, medan andra inte gör det. Ingen ser till synes ut att sluta vara människa, bara p.g.a. sin höga IQ.
Varma hälsningar,
IQ-bloggen